Distribuie pagina
9519

Contesa

Pictură

1 august - 31 august

Contesa, Ivan Tišov, 1908
pictură pe pânză; dimensiuni 167×122 cm
semnată I. Tišov și datată 1908 (în dreapta jos); ramă originală

Intrată de curând în patrimoniul muzeului nostru, piesa a fost realizată de un pictor croat – Ivan Tišov și se remarcă printr-o acuratețe și finețe a detaliilor, printr-o cromatică dominată de albul rochiei.

Născut în 1870 în Croația, Ivan Tišov a absolvit Academia de Arte Plastice din München. Din 1895 și până la moartea sa (intervenită în 1928) a fost profesor de pictură și desen la Academia de Arte plastice din Zagreb. El este cel care a introdus ideile curentului Secession în Croația. În timp ce încă studia la Viena, Tišov a primit însărcinarea de a picta patru lucrări alegorice pe tavanul Golden Hall din Zagreb, sub numele de Adorare, Teologie, Artă și Știința. Cu pictura despre Artă, cunoscută ca Muzica, Tišov a câștigat o medalie de bronz la Expoziția Millennium din Budapesta în 1896.

Tišov a pictat în special portrete, lucrând direct cu pensula, fără schițe și desene, obținând o asemănare uimitoare. Și-a pictat soția Ana Neuhäuser, dar și pe câțiva contemporani – Vladimir Vidrić (poet croat, promotor al curentului Seccesion, contemporan cu Tišov) pe Grga Martić (călugăr franciscan) și pe mulți alții. A zugrăvit biserici din Zagreb, Križevci Korenica, Bjelovar, Plaško, Stražeman.

De-a lungul vieții, Tišov a expus la Zagreb, Viena și Budapesta. În anii 1988 și 2005 au fost orgnizate două retrospective Ivan Tišov la Osijek.