Distribuie pagina
9538

Cornul abundenței. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană

29 octombrie 2020 - 08 ianuarie 2021

Evenimentul pe care îl propunem stă sub semnul luxului și al abundenţei, reunind cele mai  spectaculoase  piese de vestimentaţie și podoabă din colecţia premodernă a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și câteva piese de podoabă  ce aparțin Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”.

Moda a fost și este un mijloc de diferențiere, o oglindă a contrastelor sociale și culturale, dar și o marcă a identității. Luxul, în general și cel vestimentar în particular, era apanajul oamenilor bogați.

Atunci ca și acum, luxul însemna calitatea execuției, unicitate, personalizarea obiectului în funcție de dorințele comanditarului, iar exigențele statutului social se aplicau și dincolo de granițele modei, spre obiectele cu caracter  funcțional. Nobilimea transilvăneană nu era cu nimic mai pretențioasă decât cea europeană. Aristocrații preferau cele mai spectaculoase brocarturi, mătăsuri, broderii, fildeșul, sideful, aurul, pietrele prețioase, cu cele mai ingenioase lucrături și erau dispuși să cheltuiască mici averi pentru a-și satisface vanitatea.

Expoziția temporară, organizată în Turnul Thomory, etajul I va putea fi vizitată în perioada 29 octombrie 2020-08 ianuarie 2021.